Kuracjusza strzępy dzienników... (7)

Dzień szesnasty 

Gdy, po śniadaniu, szedłem koło 9.00 do samochodu, na jodłach za "Górnikiem" szczebiotały wiosennie sikorki. Pojechałem przez Duklę i szosą 993 na Nowy Żmigród. Na krańcu wsi Iwla szosę przecina niewielka rzeczka Iwielka, prawy dopływ Wisłoki. To tutaj we wrześniu 1944 r., w dolinie tej rzeki, rozegrała się górska bitwa pancerna, nacierającej armii radzieckiej i próbującej ją powstrzymać armii niemieckiej. Była to jedna z większych bitew (trwała 3 dni) w ramach toczonych walk o Przełęcz Dukielską.

Dział: Inne

Kuchnia Babci Frani

Mili Czytelnicy Kuchni Babci Frani Po przeszło dwóch latach rozstajemy się z "Kucharką Litewską", tą skarbnicą tradycji kulinarnej. Czas zwrócić ją właścicielce, której cierpliwość wystawiłam na próbę, czerpiąc z niej recepty, wskazówki i pomysły dla Państwa. Egzemplarz książki, którym się posługiwałam, przywędrował wraz z rodziną Ćwiertniewskich do ziemi nałęczowskiej w pierwszej dziesiątce dwudziestego wieku i do dziś towarzyszy w kuchni już czwartemu pokoleniu.

Kiermasz

Podczas niedzielnego kiermaszu wielkanocnego (22 marca) w Termach Pałacowych można było nie tylko do woli nacieszyć oczy i podziwiać przepiękne: pisanki, palmy, zające czy rzeźbę, ale także zakupić te wyroby jako pamiątki z pobytu w Nałęczowie. 

Dział: Inne

Fantazje mazurkowe

Specjalnością kuchni polskiej o długiej tradycji były mazurki, pieczone tylko na Wielkanoc. Stanowiły one typową oprócz bab, ozdobę świątecznego stołu. Ten typ ciasta znany był już w XVII wieku, a może jeszcze wcześniej. Profesor Jan St. Bystroń w książce "Dzieje obyczajów w dawnej Polsce. Wiek XVI-XVIII" pisze "w czasach wojen tureckich rozpowszechnia się w Polsce nie tylko koń wschodni i broń turecka, ale także i orientalne przysmaki".