I tak w miesiącach październiku i listopadzie czytamy: "W tym miesiącu (październiku) oraz następującym, gęsi i kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc w tej porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzane sposobem. (...) łatwo o dobrą zwierzynę i tłustość wieprzową, ponieważ w tej porze zwykle się wieprze biją, ztąd więc pączki, chrusty i inne smażone na tłustości ciasta najczęściej mogą być w użyciu."
I rzeczywiście, w polecanym na te miesiące menu mamy często buliony, rosoły, bądź zupy jarzynowe na wywarach, na pieczyste kaczki, cietrzewie, gęś, indyk, jarząbki, kapłony i zające. A na deser chrusty, pączki, kruche naleśniki, czy kulbaczki anyżkowe, ale też lekkie desery owocowe: galaretki, krem jabłeczny, legumina z jabłek.
Z biegiem lat zniknęły z naszej kuchni cietrzewie, kapłony i jarząbki, ale ze smaków, które zachowały się po dziś dzień ostał się buraczarz (lub buracarz). Oto przepis tego lubelskiego przysmaku, przekazany nam przez grupę uczniowską "Klub 4H" oraz przez panią Annę Bukowską.
Jeśli pamiętacie Państwo potrawę, jaką raczyła was wasza babka (teściowa, ciotka czy ktokolwiek pamiętający dawniejsze czasy), prosimy o przepis. W szczególności, w związku z tym, że w 2008 roku świętować będziemy stulecie założenia nałęczowskiej Szkoły Ziemianek, prosimy tych z Państwa, których babcie przysposabiały się w tej szkole do prac gospodarskich, o podzielenie się z czytelnikami Gazety Nałęczowskiej wspomnieniami związanymi z kuchnią waszych babć, ze zwyczajami gotowania, przyrządzania przetworów, nakrywania do stołu, czy innymi, które zapisały się w waszej pamięci.
Nasz adres:
Lokalna Organizacja Turystyczna
"Ziemia Nałęczowska",
Aleja Grabowa 6,
24-150 Nałęczów.
Buraczarz
Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 litra ciepłego mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
0,5 kg buraków cukrowych
Opis przyrządzania:
Z powyższych składników, poza burakami, zrobić ciasto drożdżowe, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, dodać starte na tarce ugotowane buraki cukrowe, wymieszać. Gotowe ciasto ułożyć w wysypanej tartą bułką blasze na wysokość ok. 4 cm. Można posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Podawać samo ciasto lub z konfiturą wiśniową.
Lokalna Organizacja Turystyczna
"Kraina Lessowych Wąwozów"
Dorota Ulikowska, prawnik